Gravidfotografering i Skåne

Vad ska man undvika på julbordet som gravid?

Det nalkas julbord. Vad ska man tänka på som gravid? Vad ska man undvika på julbordet som gravid? Kan man äta vad som helst eller finns det något man bör hålla sig borta från?

Du kan äta det mesta på julbordet så som sill, skinka och köttbullar – men det finns några saker som Livsmedelsverket tycker att du ska hålla dig ifrån:

#1 Du kan äta sill, MEN undvik om den kommer från Östersjön eller Bottniska viken. Detta med anledning av att den kan innehålla höga halter av Dioxin. Sill på burk kommer dock allt som oftast från västerhavet eller ishavet och går bra att äta.

#2 Dessertostar är ju super gott, tycker jag. Men undvik dom gärna under din graviditet, exempel chèvre, brie och mögelost. Dessa ostar är gjorda av opastörierad mjölk och kan innehålla Listeria. Välj istället att äta någon av de goda hårdostarna.

#3 Skivade charkprodukter såsom torkat kött, lufttorkad skinka och korvar. MEN Julskinkan kan du äta, men man ska vara noga med o se till så att de inte är skivor som legat uppskurna länge. Får de ligga ett tag så kan det bildas Toxoplasma. Men risken på ett julbord att skinkan blir liggandes är kanske inte så stor? Vill man hemskt gärna äta lufttorkad skinka så går det bra – OM man fryser in den först i 3 dagar så dör eventuella bakterier.

#4 Rökt och gravad lax. Lax innehåller mycket bra fetter och omega-3, men rökt och gravad fisk som vakuum förpackats kan innehålla skadliga halter av Listeria.

Så med andra ord kan man äta väldigt mycket på julbordet, men eftersom det är en buffé ska du vara vaksam. Hanteras maten på ett felaktigt sett så bildas bakterier oavsett vilken buffé det är du besöker.

Vill du läsa mer om mat som Livsmedelsverket avråder från? LÄS MER HÄR

Är det något du känner att du som gravid ska undvika på julbordet som du kommer sakna allra mest?
Jag minns att jag var frustrerad över just charkprodukterna. Ville så gärna ha men jag lät faktiskt bli.