Gravidfotografering i skåne

7 tecken på en graviditet

Är jag gravid? Är min gasiga mage ett tidigt tecken på en graviditet? Och hur tidigt kan man känna av en graviditet?

Jag har både läst och lyssnat på en hel del poddar kring detta ämnet och vissa påstår sig till och med kunna känna av en graviditet direkt efter sex.

Har man en längtan efter en graviditet är det klart att man letar tecken och väntan till den uteblivna mensen är evig! Tiden dit är en evighet och man vill helst ta graviditetstestet direkt.
Men va inte för snabb med detta. Ett positivt graviditetstest kan aldrig visa fel – men det kan såklart ett negativt. Detta beror på att man tar det för tidigt och kroppen har ännu inte tillräckligt med HCG i kroppen som behövs för att kunna utläsa ett positivt svar. De finns många olika tester som har olika känslighets grad, men deppa inte om första testet är negativt, vänta någon dag och ta ett nytt. Mitt tips är också att ta testet på morgonen då urinen är som mest koncentrerad.

Men redan innan man får positivt resultat kan man faktiskt få andra tecken. Hur tidigt de visar sig, om de gör de, är väldigt individuellt.
Jag själv märkte av min graviditet väldigt tidigt, vid båda tillfällena fick jag ett enormt rug efter apelsinjuice – något jag aldrig annars dricker. När detta tecknet visade sig tog jag ett test och det va positivt 🙂

Nedan radar jag 7 tecken på en graviditet

#1 Utebliven mens. Att mensen inte kommer är det mest uppenbara tecknet på att du är gravid. Dock kan det bero på många olika saker att mensen är sen och det behöver inte betyda att man är gravid.

#2 Svullna och ömma bröst. Under graviditetens första veckor kan brösten kännas ömma och svullna, ungefär som före mensen. Orsaken är hormonförändringar och ett ökat blodflöde till brösten.

#3 Illamående. Ett mycket vanligt tecken, 75% av alla gravida drabbas av detta. Oftast kommer illamåendet på morgonen. Drick mycket vatten, ät lite och ofta och undvik fet och kryddstark mat eftersom den kan förvärra illamåendet.

#4 Trötthet. I början av graviditeten ökar produktionen av progesteron för att embryot ska överleva till det att moderkakan är fullt utvecklad. Det kan få blodsockret och blodtrycket att falla, vilket gör att man känner sig trött.

#5 Hård mage. Högre progesteronnivåer kan orsaka förstoppning, detta då matsmältningen saktas ner medan moderkakan utvecklas. Drick mycket vatten och ät fiberrik mat som bladgrönsaker och fullkorn.

#6 Metallsmak i munnen. Metallsmaken i munnen beror på den hormonella förändringen som sker i kroppen.Östrogenet påverkar smaklökarna.

#7 Huvudvärk. Förändringar i hormonerna kan leda till huvudvärk. Om du misstänker att du är gravid så ska du undvika att ta läkemedel med acetylsalicylsyra (som Magnecyl) och ibuprofen. Välj hellre huvudvärkstabletter med paracetamol, men ta dem inte för ofta. Misstänker du att huvudvärken kan bero på en graviditet – ta då ett test.