Gravidfotograf i Skåne

5 Tips mot gravidillamående

Lyckan är stor, ett nytt liv andas inuti dig och ingenting kan vara mer spännande än detta ❤️

MEN, tiden som gravid kan också vara bekymmersam för många. Man kan stöta på många olika krämpor och tillstånd som man inte alls var förberedd på.
Jag är själv en av dom som led av graviditetsillamående när jag väntade mitt första barn. Ett illamående jag aldrig trodde skulle ta slut – 3 månader kändes som en evighet vill jag lova.

Att inte kunna kliva upp ur sängen utan att må illa, inte klara av vissa dofter utan at känna mig spy färdig och en önskan om att bara få sova och vilja att allt skulle gå över.
Jag vill inte på något sätt skrämma dig som läser detta, men med anledning av allt det ovan och för att denna typen av illamående ändå är rätt så vanligt, så vill jag dela med mig av tips som fungerat för mig och som andra tipsar om.

Är du en av de som lider av illamående hoppas jag att något av nedan kan hjälpa dig. Ska också tilläggs att de finns olika nivåer på denna typ av illamående och en del, ungefär 1 av 100 tar hjälp av receptbelagd medicin för att kunna må bättre.

5 Tips mot gravidillamående

#1 Ät ofta, men lite. Försök gärna ta ett litet mål var 3e timma. Så fort magen är tom sjunker blodsocker nivån och illamåendet förvärras. Ät gärna något som är rikt på kolhydrater – så som en smörgås eller en banan. Vilket också är lätt att ha med sig när man är iväg.

#2 Ofta kommer illamåendet på morgonen när magen är tom. Jag hade ett paket Marie Kex på nattduksbordet och åt några innan jag klev upp. Banan är som sagt va annars också ett bra tips. Tänk även på att inte stressa upp utan ligg kvar en liten stund och res dig sakta upp.

#3 Drick mycket vatten, gärna kolsyrat vatten. Detta var min räddare i nöden. Tack vare bubblorna kommer små rapar upp och det lättar på trycket och minskar på illamåendet. Antingen dricker man vanligt kolsyrat vatten med smak eller som jag, Pepsi Max. En annan bra effekt är att det kan hjälpa mot halsbränna också.

#4 Undvik kaffe, Te, fet mat, starka dofter och cigarettrök! Jag själv var inte alls sugen på kaffe under graviditeten, jag som annars är en stor drickare av denna dryck. Kaffe gav mig även halsbränna under denna perioden.

#5 Vila! Lyssna på din kropp och ta en vila under dagen. Under de första veckorna är man generellt väldigt trött och det kan bidra till illamåendet. Detta kan självfallet vara lättare sagt än gjort, speciellt beroende på vilket jobb man har och om det eventuellt finns tidigare syskon i familjen. Men kanske kan du smita iväg en kort stund oavsett vad. Försök vara kreativ och hitta dina passande tillfällen. ⠀⠀

#6 Armband eller tabletter mot åksjuka kan hjälpa, jag åt själv Postafen, men rådgör med din läkare eller barnmorska först.

#7 Salt kan dämpa illamåendet. Ta några salta chips eller gör en smörgås med kaviar.

Ohps, det blev visst 7 tips 🙂 Hoppas du kan ha någon nytta av ovan.

För de allra flesta går illamåendet över med tiden, en tid som kan kännas som en evighet – jag vet! Men skulle det inte gå över så finns det hjälp att få. Jag åt som sagt va Postafen mot illamåendet och det hjälpte för mig, men det finns andra receptbelagda, välbeprövade mediciner också. Kontakta din barnmorska så får du den hjälp du behöver.